Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

4η Μετακίνηση: «ICT as a tool for Intercultural and Media education»















 Φορέας: http://www.cref.pt/         



Στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ KA1 με τίτλο «Εκπαίδευση για ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς» η εκπαιδευτικός του σχολείου μας (κλάδου ΠΕ03) Τσαπάκη Ελένη συμμετείχε στο εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «ICT as a tool for Intercultural and media education»   που πραγματοποιήθηκε στη Sesimbra της Πορτογαλία από 25/2/2019 έως 1/32019. 


















Στόχος του σεμιναρίου ήταν η ανάπτυξη καλών πρακτικών με τη χρήση ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία γενικότερα και ειδικότερα ως εργαλείο του συμπεριληπτικού σχολείου



Επιπρόσθετοι στόχοι, οι οποίοι επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό, ήταν:

1.  Να μπορούν να κατανοούν και δημιουργούν μηνύματα ΜΜΕ βασισμένα στις εφαρμογές του     cloud.
2.  Να  εξοικειωθούν με τη χρήση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση (Συμπεριλαμβανομένων διαδραστικών πινάκων και ψηφιακών βιβλίων).
3.  Να  αναπτύξουν  ανεξάρτητες δεξιότητες  μελέτης.
4.  Να Θα μπορούν να σχεδιάζουν μαθήματα πάνω στον τρόπο που μαθαίνουν οι μαθητές (learn how to learn)
5.  Να αποκτήσουν ψηφιακές ικανότητες
6.  Να  διαθέτουν διαπολιτισμικές ικανότητες
7.  Να ενισχύσουν κοινωνικοπολιτισμικές δεξιότητες τους, δεξιότητες επιχειρηματολογίας και ικανότητες λήψης απόφασης.
8.  Να ενισχύσουν τις δεξιότητες τους πάνω στις ξένες γλώσσες.


Τις τελευταίες δεκαετίες, η ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, έχει οδηγήσει την σύγχρονη κοινωνία να χαρακτηρίζεται ως «Κοινωνία της πληροφορίας», με πολίτες τεχνολογικά και επιστημονικά εγγράμματους, ικανούς να συμμετέχουν ενεργά στις λήψεις αποφάσεων για την αντιμετώπιση τόσο των προσωπικών τους, όσο και των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει στις μέρες μας η παγκόσμια κοινότητα (Unesco, 2008). Όπως είναι κοινά αποδεκτό, τα δεδομένα εκτός σχολείου επιδρούν και επηρεάζουν τη εκπαιδευτική κοινότητα, οι τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) παρουσιάζουν μια αλματώδη ανάπτυξη στο σχολικό συγκείμενο. Έτσι, σήμερα, ταυτόχρονα με την καλλιέργεια της ανάγνωσης και της γραφής, στις οποίες συνίσταται η βασική εκπαίδευση, προβάλλει σχεδόν επιτακτικά η ανάγκη της παρακολούθησης της τεχνολογίας και η ανάπτυξη δεξιοτήτων αναφορικά με τη χρήση των ΤΠΕ στον  εκπαιδευτικό χώρο.


Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον  σύνδεσμο:
ή
στην πλατφόρμα SEG :


Σύμφωνα με την έρευνα της Tamim κ.α.(2011) ένας μέσος μαθητής αποδίδει πάνω από 12% όταν διδάσκεται με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας έναντι της παραδοσιακής διδασκαλίας (Marks κ.ά. 2012).






Oι 52 συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί του σεμιναρίου, προερχόμενοι από διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με πολλές τεχνολογικές εφαρμογές και εκπαιδευτικά λογισμικά που μπορούν να στηρίξουν διδακτικά πολλά γνωστικά αντικείμενα σε επίπεδο σχολικής τάξης, κατά την επίσκεψη τους στο σχολείο Manuel Martins  που βρίσκεται στην πόλη Setúbal. Με την καθοδήγηση του prof. António Rebelo, εκπαιδευτής της Microsoft, εργάστηκαν σε μια σχολική τάξη του «μέλλοντος» (Future Classroom Lab).


Μπορείτε να διαβάσετε εδώ περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις δυνατότητες που παρέχει μια σχολική τάξη του «μέλλοντος».



Επιπρόσθετα, κατά την διάρκεια του σεμιναρίου δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι κινητές συσκευές στην Εκπαίδευση, μέσω πρακτικών ασκήσεων και με την βοήθεια της prof. Églé Vaivadiené, από το Ugdymo Pletotes Centras,του Βίλνιους της  Λιθουανίας.





Πατήστε εδώ για να γνωρίσετε τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές που μπορούν να εφαρμοστούν στην σχολική τάξη.




Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι, η χρήση των ΤΠΕ είναι μόνο το μέσο για μια εποικοδομητική και αποτελεσματική διδασκαλία. Ο εκπαιδευτικός είναι εκείνος που καλείται να λάβει τον ρόλο του καθοδηγητή και εμψυχωτή σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία, ως εκ τούτου, αυτός καλείται να αφουγκράζεται τις ανάγκες των μαθητών της τάξης του, και με βάση αυτές να καθορίζει το διδακτικό του πλάνο, καθώς οι μαθητές μας ζητούν:

Δάσκαλε, δεν είμαι ένα δοχείο να με γεμίσεις, είμαι ένα σπίρτο να με ανάψεις.



Στην σύγχρονη εποχή το φαινόμενο της μετανάστευσης και της παγκοσμιοποίησης προκάλεσε μεγάλες δημογραφικές αλλαγές στη σύσταση των εκάστοτε κοινωνιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελλάδα όπου από χώρα αποστολής μεταναστών μετατράπηκε σε χώρα υποδοχής, με αποτέλεσμα η ελληνική κοινωνία να χαρακτηρίζεται από πολυμορφία και  πολυπολιτισμικότητα. Υπό το πρίσμα αυτής της αλλαγής της σύνθεσης του μαθητικού πληθυσμού, αυξάνονται οι «απαιτήσεις» της κοινωνίας από τον εκπαιδευτικό, ο οποίος καλείται να διαδραματίσει έναν πολυδιάστατο ρόλο. Έτσι, απαιτείται από εμάς να είμαστε διαπολιτισμικά ικανοί, να αναγνωρίζουμε και να αποδεχόμαστε την πολιτισμική ετερότητα όλων ανεξαιρέτως των μαθητών μας και να υιοθετούμε άρτιες διαπολιτισμικές πρακτικές διδασκαλίας.




Κοινή επιδίωξη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του σχολείου έτσι ώστε να μπορούμε να εφαρμόζουμε και να προωθούμε στην πράξη τις αρχές της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, με απώτερο πάντα σκοπό την εκπαιδευτική ισότητα των «διαφορετικών» μαθητών μας.


Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί η άποψη της Ανδρούσου (2007):

«η διδακτική πράξη είναι ένα ταξίδι όπου καθένας και καθεµία κουβαλάει τις εμπειρίες, τις μνήμες του και τις ερμηνείες του για τον κόσμο γύρω του. Το σημαντικό είναι να τις ακούσουμε. Μπορούμε;»

Υποστηρικτικό υλικό:


Ηλεκτρονικά βιβλία      


                                        

Πρόσθετο διδακτικό υλικό:


                     Innovative Teacher – Motivated Student 

The Cloud_sfradao




Πορτογαλική μουσική: PORTUGUESE MUSIC

Ημερολόγιο καταστρώματος. Μια αξέχαστη εμπειρία!


https://youtu.be/QQa-qCPTgyo


Θα ήθελα να τελειώσω αυτό το όμορφο ταξίδι της γνώσης  με το παρακάτω βίντεο που μας παρουσίασαν στο πλαίσιο πάντα της διαπολιτισμικότητας  η ομάδα  της Ισπανίας με τίτλο : 

"Gracias, Grecia" Nuestra herencia ("Thank you Greece" Our heritage) (Subtitled) από το ισπανικό  σχολείο I.E.S. Ingeniero de la Cierva y AMUPROCAG.

Απολαύστε το!




Ευχαριστούμε το πρόγραμμα Erasmus+ για την ευκαιρία που μας δίνει!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 και η διάδοση των αποτελεσμάτων του σχεδίου συνεχίζεται.... 15 Οκτωβρίου 2021 Το σχολείο μας συμμετείχε στις Erasmusdays που οργάνωσε το Τμ...