Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019


5η Μετακίνηση: “Classroom Management Solutions for teachers: new methodologies, effective motivation, cooperation and evaluation strategies”.  




Η Συντονίστρια του σχεδίου και Διευθύντρια του σχολείου μας κα Κοκοτσάκη Αντωνία συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Classroom Management Solutions for teachers: new methodologies, effective motivation, cooperation and evaluation strategies» που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο της Γερμανίας από  25/3 έως 30/3/2019.





Το σεμινάριο βρίσκεται στην πλατφόρμα SEG στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.schooleducationgateway.eu/en/pub/teacher_academy/catalogue/detail.cfm?id=21371



Στόχος του σεμιναρίου ήταν η εκμάθηση τρόπων διαχείρισης μιας αποτελεσματικής και ενημερωμένης (up to date) τάξης διδασκαλίας, που ενθαρρύνει τη συμμετοχή και την αφοσιωμένη μάθηση (engaged learning) χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές και εργαλεία. 


 Μέσω διαδραστικών και ελκυστικών δραστηριοτήτων, μάθαμε πώς να ενισχύουμε τα κίνητρα μάθησης, να καθορίζουμε κανόνες στην τάξη, να δημιουργούμε σχέσεις, να δίνουμε σαφείς οδηγίες, να παρατηρούμε την τάξη και να ελέγχουμε την πρόοδο των μαθητών μας, να ενσωματώνουμε το ζευγάρι (pair) και την ομαδική εργασία (group work) στην διδασκαλία και να ενθαρρύνουμε τους μαθητές μας να αναλογιστούν τη δική τους συμπεριφορά στην τάξη. Επιπλέον, το μάθημα περιελάμβανε παρουσίαση  της Αναστρέψιμης τάξης (Flipped classroom) και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η σχετικά νέα μέθοδος στη διδασκαλία των διαφόρων διδακτικών αντικειμένων. Τέλος, εξοικειωθήκαμε με την μέθοδο Μάθηση βάσει έργου και εργασίας (Project Work and Task Based Learning) και πήραμε ιδέες για την αποτελεσματική αξιολόγηση της μάθησης και της συμμετοχής των μαθητών στην τάξη.



Δεκατέσσερις συμμετέχοντες από 7 ευρωπαϊκές χώρες ανταλλάξαμε απόψεις για τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών μας και καλές πρακτικές που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και την αφοσιωμένη μάθηση καθώς και καλές πρακτικές  που αφορούν στην εκπαίδευση μαθητών που προέρχονται από άλλες χώρες, μεταναστών, ρομά, μαθητών διαφορετικής  πολιτισμικής και κοινωνικο-οικονομικής προέλευσης και δώσαμε υπόσχεση ότι θα συνεργαστούμε στο μέλλον.
Τέλος, γνώρισα το Βερολίνο, μια πανέμορφη πόλη με πλούσια ιστορία και πολιτιστική ζωή.








Ας ξεκινήσουμε με λίγη ορολογία. Τι είναι;


  • Η Αφοσιωμένη μάθηση (Engaged learning) 

είναι η διαδικασία κατά την οποία οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά στη μάθησή τους. Οι μαθητές συμμετέχουν, από την πρώτη ημέρα, στη λήψη αποφάσεων της πορείας της μελέτης τους. Οι μαθητές διερευνούν έντονα, συζητούν, δημιουργούν σχέδια και χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να κάνουν ανακαλύψεις με βάση τις επιλογές τους. Για να κάνετε τους μαθητές σας να συμμετέχουν ενεργά στην τάξη, θα πρέπει να προετοιμάσετε μαθήματα που θα βοηθήσουν τους μαθητές να ενεργοποιηθούν κατά τη διάρκεια της μαθησιακής διαδικασίας.

5 συμβουλές για να εμπλακούν όλοι οι σπουδαστές σας στη μάθηση.


http://archive.brookespublishing.com/articles/ed-article-0212.htm

  • Μαθητοκεντρική μάθηση (Student centered learning) 

https://www.youtube.com/watch?v=I09uSOHAgP4



Innovative learning strategies





1. Project Based learning (Μάθηση βασισμένη στο Έργο)






https://www.schooleducationgateway.eu/el/pub/teacher_academy/teaching_materials/lesson-plans-for-project-based.htm


2.  Flipped Classroom (Αναστρέψιμη Τάξη)
















3.  Cooperative Learning ( Συνεργατική Μάθηση)








4.  Brain Storming (Καταιγισμός ιδεών)

Μερικά Χρήσιμα εργαλεία  Web2.0







Η Khan Academy είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την αλλαγή της εκπαίδευσης προς το καλύτερο, με την δωρεάν παροχή παγκοσμίου επιπέδου εκπαίδευσης για οποιονδήποτε και οπουδήποτε. Εκτός από τα βίντεο που παρουσιάζονται παρακάτω, υπάρχουν πρωτότυπα αγγλικά βίντεο στον κύριο χώρο της ιστοσελίδας (http://www.khanacademy.org/), τα οποία έχουν υπότιτλους στα ελληνικά. Για να επιλέξετε τα βίντεο που έχουν ήδη ελληνικούς υπότιτλους, χρησιμοποιήστε το φίλτρο στο www.khanacademy.org/contribute. Αν θέλετε να συμμετάσχετε στην επέκταση της προσπάθειας μας και της Ακαδημίας στα ελληνικά, επισκεφθείτε επίσης την ιστοσελίδα http://international.khanacademy.org.



Το Socrative είναι η εφαρμογή σας για διασκέδαση και αποτελεσματική αφοσίωση στην τάξη. Αποκτήστε άμεση γνώση σχετικά με τη μάθηση των μαθητών με εύκολα δημιουργικά κουίζ και πολλά άλλα!




  • Screencast Matic 

Create screencast videos with our screen recorder. It's fast, free and easy to use! Capture your screen, add a webcam and use narration to customize your video.

https://www.youtube.com/watch?v=K3wqlKDnWv0



ERASMUS+KA1 στο ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Μια αξέχαστη εμπειρία!

https://youtu.be/zjVVbW1nx7w


EAST SIDE GALLERY   http://www.eastsidegallery-berlin.com/



Ευχαριστούμε το πρόγραμμα ERASMUS+ για την ευκαιρία που μας δίνει!!!



 East Side Gallery - Berlin
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 και η διάδοση των αποτελεσμάτων του σχεδίου συνεχίζεται.... 15 Οκτωβρίου 2021 Το σχολείο μας συμμετείχε στις Erasmusdays που οργάνωσε το Τμ...