Σάββατο 17 Αυγούστου 2019


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΟΥ 




 Α. Θεωρητικό πλαίσιο


Σκοποί και χαρακτηριστικά της Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης






Η Φιλοσοφία της Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης






Promoting inclusion, cultural diversity and tolerance in education


Inclusion and Diversity in Education –The Imperative to Challenge



Σε γενικές γραμμές, το χωρίς αποκλεισμούς σχολείο ή αλλιώς το συμπεριληπτικό σχολείο αναγνωρίζει τη φυσιολογική παρουσία της διαφορετικότητας σε όλους τους τομείς της ζωής του ανθρώπου και επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας ώστε να αναγνωρίσουν ότι είναι φυσιολογική η ανάπτυξη ενός πλήθους διαφορετικών τρόπων ζωής, εθίμων, παραδόσεων και οπτικών γωνιών, ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές ικανότητες, ότι προέρχονται από διαφορετικό πολιτιστικό, κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο και ότι αυτή η ποικιλία της ανθρώπινης ζωής είναι πλούτος για όλους. Η συμπεριληπτική πρακτική πραγματώνεται σε ένα πλαίσιο γνήσιου ενδιαφέροντος για τον συνάνθρωπο και αυτό το ενδιαφέρον έχει αξία.

Β. Επικαιροποιήθηκε η στρατηγική  του 11ου Γυμνάσιου Ηρακλείου για ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς η οποία ενσωματώθηκε στο πλαίσιο οργάνωσης της σχολικής ζωής του σχολείου μας και αποτυπώθηκε στο λογότυπο μας με την ένδειξη «11ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – Το συμπεριληπτικό σχολείο». 


ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ  ΤΟΥ 11ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

Το 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου είναι ένα συμπεριληπτικό σχολείο, ένα σχολείο που σέβεται και αποδέχεται τη διαφορετικότητα. Εστιάζουμε στην ευημερία και την πρόοδο κάθε μαθητή ξεχωριστά και αποδίδουμε σε όλα τα μέλη της κοινότητάς μας ίση αξία. Όλοι οι μαθητές έχουν δικαίωμα  σε ένα ευρύ και ισορροπημένο πρόγραμμα σπουδών που ανταποκρίνεται στις κοινωνικές και μαθησιακές τους ανάγκες.

1.Το σχολείο μας είναι  έτοιμο να χειριστεί την διαφορετικότητα με ευέλικτες διδακτικές και μαθησιακές μεθόδους, προσαρμοσμένες στις διαφορετικές ανάγκες και μορφές μάθησης. (διαφοροποιημένη διδασκαλία).

  • Με την αποδοχή και τον σεβασμό της διαφορετικότητας και της ποικιλομορφίας.
  • Με τη συμμετοχή των γονέων και της κοινότητας στη σχολική ζωή καθώς και με τη σύσφιξη των σχέσεων με τις οικογένειες.
  • Με τον έγκαιρο εντοπισμό και με τη λήψη ενισχυτικών μέτρων για παιδιά με υψηλό  κίνδυνο σχολικής αποτυχίας και εγκατάλειψης.
  • Με τη συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του σχολείου μας στις αρχές του συμπεριληπτικού σχολείου.

2. Ευέλικτες μέθοδοι διδασκαλίας με καινοτόμες προσεγγίσεις όσον αφορά τα βοηθήματα διδασκαλίας, τον εξοπλισμό καθώς και τη χρήση των ΤΠΕ.

3. Περιβάλλον φιλικό προς το παιδί, που ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα και στις ανάγκες του.

4. Επαγγελματικό περιβάλλον με δεδηλωμένη και ενεργητική στόχευση την γνωστική, ψυχοκινητική και  συναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών και την προώθηση της ένταξης για όλους.

5. Με τη συνεχή συνεργασία και επικοινωνία σχολείου και οικογένειας στο πλαίσιο στήριξης όλων των μαθητών.


Γ. Καλές πρακτικές

1. Η εφαρμογή της δημιουργικής δραματοποίησης ως μεθόδου διδασκαλίας είχε ως αποτέλεσμα την εποικοδομητική συνεργασία των μαθητών στο πλαίσιο της Θεατρικής-Πολιτιστικής Ομάδας που λειτούργησε στο Σχολείο μας και την πραγματοποίηση στο πλαίσιό της ποικίλων δράσεων αλλά και θεατρικών παραστάσεων, οι οποίες συνοπτικά παρουσιάζονται στους παρακάτω συνδέσμους:



2. Οι μαθητές μπόρεσαν να κατανοήσουν καλύτερα και να προσεγγίσουν θέματα προς μελέτη στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας (π.χ. η γλώσσα ως τρόπος επικοινωνίας αλλά και ως στοιχείο πολιτιστικής ταυτότητας, ρατσισμός), να προωθηθεί η ενσυναίσθηση και να παράγουν πρωτότυπα μαθησιακά αποτελέσματα (ψηφιακά κόμικς):

http://mariafiolitaki.weebly.com/3eta-epsilonnu972tauetataualpha1.html



ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Παραδείγματα εφαρμογής της μεθόδου της δημιουργικής δραματοποίησης σε συγκεκριμένες διδακτικές ενότητες.





3. Δημιουργία σχεδίου μαθήματος στο μάθημα της γαλλικής γλώσσας με τη χρήση εργαλείων ΤΠΕ.



Τέλος, το προσωπικό  είναι ενεργοποιημένο και με περισσότερα κίνητρα και το αίσθημα ικανοποίησης του από την εργασία έχει ενισχυθεί. 
Θεωρούμε ότι τα παραπάνω  θα λειτουργήσουν υπέρ της καλυτέρευσης της ζωής όλων των μαθητών μας αλλά κυρίως των μειονεκτούντων μαθητών μας και των οικογενειών τους και θα δώσει μακροπρόθεσμα σε όλους ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 και η διάδοση των αποτελεσμάτων του σχεδίου συνεχίζεται.... 15 Οκτωβρίου 2021 Το σχολείο μας συμμετείχε στις Erasmusdays που οργάνωσε το Τμ...